Ana içeriğe atla

PLC Nedir?

Merhabalar, bu yazımda bir nevi ders tekrarı gibi bir şey yapmış olacağım. Bu gün okulda başladığımız ve mesleğimizin bel kemiklerinden biri olan PLC üzerine yazmak istedim. Daha düne kadar adını duymadığım, varlığından bir haberdar olduğumuz PLC için eğitim almaya başladık. İlk dönem ağırlık olarak Kumanda Devre Elemanları üzerine aldığımız eğitimin ardından, şimdi sıra PLC'ye geldi. Güzel bir başlangıç yaptık diyebilirim. Bölüm şefimiz İsmail hoca dersimize girdi. Yılların birikimi olmalı ki dersinde nadiren sıkılacağınız türden bir biri. Çünkü sizi derse dahil etmek, dikkatinizi çekmek için her zaman farklı bir yaklaşımlar da bulunuyor. Eğitimin yanı sıra Genel Kültür ve Gündem ile ilgili bilgiler vererek de bizleri bilgilendirmeye çalışıyor. Bu sayede sıkılmıyoruz da. Şimdi asıl konumuza dönelim o zaman. Sizlere PLC'den bahsedelim.

PLC ; (Programmable Logic Controller & Programlanabilir Kontrol Cihazı) algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendine verilen programa göre işleyen ve iş elemanlarına aktaran bir mikro işlemci tabanlı bir cihazdır.

  • Daha kolay ve güvenilirdirler. 
  • Daha az yer tutar ve daha az arıza yaparlar. 
  • Yeni bir uygulamaya daha çabuk adapte olurlar. 
  • Kötü çevre şartlarından kolay etkilenmezler. 
  • Daha az kablo bağlantısı isterler. 
  • Hazır fonksiyonları kullanma imkanı vardır. 
  • Giriş ve çıkışların durumları izlenebilir. 
PLC’ nin Kullanım Amacı ve Alanları ; PLC‟ler endüstri alanında kullanılmak üzere tasarlanmış, sayısal prensiplere göre yazılan fonksiyonu gerçekleyen, bir sistemi ya da sistem gruplarını giriş çıkış kartları ile denetleyen, içinde barındırdığı zamanlama, sayma, saklama ve aritmetik işlem fonksiyonları ile genel kontrol sağlayan elektronik bir cihazdır. Aritmetik işlem yetenekleri PLC'lere daha sonradan eklenmiş bu cihazların, geri beslemeli kontrol sistemlerinde de kullanılabilmeleri sağlanmıştır.














PLC sistemi sahada meydana gelen fiziksel olayları, değişimleri ve hareketleri çeşitli ölçüm cihazları ile belirleyerek, gelen bilgileri yazılan kullanıcı programına göre bir değerlendirmeye tabi tutar. Mantıksal işlemler sonucu ortaya çıkan sonuçları da kumanda ettiği elemanlar aracılığıyla sahaya yansıtır

Örnek PLC'ler ;










Kullanım Alanlarına Örnekler

Havalandırma ve soğutma tesislerinde
Paketleme ve ambalajlama tesislerinde
Taşıma tesislerinde
Otomobil endüstrisi
Petrol dolum ve yıkama tesislerinde
Çimento sanayinde
Klima ve asansör tesislerinde
Aydınlatma ve vinç tesislerinde
İmalat, tarım, tekstil ve her türlü makinelerde
Elektro pnomatik–hidrolik sistemlerde
Robot tekniğinde kullanılmaktadır.

Yorumlar