Ana içeriğe atla

Alan Turing

Cidden etkilendim. Fazlası ile hemde. Kelimelerle tarif edebileceğimi sanmıyorum duygularımı. Alan Turing kimdir diye soruyorsanız bu filmi halen izlememişsiniz demektir. Filmi izledikten sonra Alan Turing diye bir arama yapacaksınız ve buraya ulaşacaksınız. Aslında ulaşacağınız çok yer varda en sağlamı burası. Size filmden ve bu adını ilk kez duyduğunuz adamdan bahsetmek istiyorum. Çok fazla ayrıntıya girmeyeceğim çünkü hafızam da yeterli bilgi yok. Yüzeysel olarak bir kaç kelime yazacağım o kadar. Bu adam, belkide yeryüzünde ki gelmiş geçmiş en büyük kahramanlardan biri. Çağımızın teknolojisinde payı olan zeki bir insan. Tek sorun, onu tanımıyor olmamız.

2. Dünya savaşında Almanlar Enigma adlı bir makine ile şifreli şekilde birbirleri ile haberleşiyorlardı. Büyük Britanya, yani İngiliz kardeşlerimiz Enigma'nın şifreleme sistemini kırmak için bir ekip oluşturdu. Bu ekibin kilit ismi ise Alan Turing, şifreyi kırmak için neden insan yerine bir makine kullanmıyoruz görüşünden yola çıkarak bir makine tasarladı. Tasarladığı bu makine ile Enigma'nın şifreli mesajlarını kırmayı başardı. Filmin açıkladığı istatistiklere göre Enigma'nın kırılması ile savaş 2 yıl daha erken bitti ve 14 milyon masum ölümden kurtuldu. 

Enigma'nın kırılması, yapılan çalışmalar ve ekip tam 50 yıl boyunca devlet sırrı olarak saklandı. Günümüzün bilgisayar teknolojisinin temellerini atan, 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde en büyük rolü oynayan, verdiği istihbaratlar ile Normandiya Çıkarması'na kadar savaşın seyrini değiştiren bir adamdan bahsediyoruz ve ne yazık ki bu adamı tanıyan insan sayısı çok az.

Emin olduğum bir şey varsa, oda bu adamın. Einstein ve ya Tesla kadar tanınması gerektiğidir. Hatta onlardan daha fazla övgüyü hak ettiğidir. Daha fazlasını öğrenmek, sürecin nasıl geliştiğini daha iyi anlamak için filmi izleyin ve hemen ardından Enigma ve Alan Turing hakkında ki vikipedi sayfalarına göz atın.

İyi seyirler.

Aslında düşündüm de Einstein ve Tesla'dan fazla övgü hak ettiğini söylediğim kısmında biraz abartmış olabilirim. Sanırsam filmin etkisinde kaldım. Neyse siz yinede filmi izlemekten çekinmeyin! 


Yorumlar