Ana içeriğe atla

Kod Editörü ve Hayat Kurtaran Eklenti


Web yazılım ile ilk tanışmamı tetikleyen şey elbette kendi web sitemi açma isteğim olmuştu. Çoğu kişi gibi bende bu işe tr.gg ile başladım. Kendi ücretsiz web sitemi açtım. Daha sonra onu özelleştirmek için hazır html kodlar derken html ve css'e merak sardım. Kendi temamı yapmak için Tayfun Erbilen'in videolarına ulaştım. İlk kullandığım editör çok popüler olan Dreamwear'dı elbette. Fakat kodlara daha fazla hakim olmak istiyorsanız Notepad++ tarzı bir editör kullanın diyen insanlar çoğalmaya başlayınca Dreamwear üzerinde çalışmayı bırakıp Notepad++'ı indirerek yazılım dünyasına ilk adımımı atmış oldum. Bu kısa özetin ardından Notepad++ indirme linkini ve hayat kurtaran eklentinin ne olduğunu paylaşmaya geldi sıra.

Öncelikle Notepad++ indirmek için buraya tıklayın. Gerekli yere ulaşacaksınız. Gelelim hayat kurtaran eklentiye. Eklentinin adı Zen Coding. İndirmek için tıklayın. Bir çok editörde kullanılabilir. Hızlanmanız da çok büyük avantajı olan bir eklenti. Standart HTML taglarını yazmakla uğraşmak yerine sadece html:xt ve ya html:5 yazdıktan sonra CTRL+E tuşlarını kullanarak hızlı bir şekilde standart kodlara ulaşabilirsiniz. Bunun gibi bir çok örnek daha mevcut. Hemen o örneklere değinmek istiyorum.

Diyelim ki bir ul içerisinde 4 adet li ve 4 adet a tagı oluşturacağız. Bunu yapmak için uzun uzun uğraşabilirsiniz. Fakat çok kısa bir şekilde de halledilebilir. Nasıl mı? Hemen kısayolu göstereyim.

ul>li*4>a[href=#] ardından CTRL+E işlem tamam. Çıktı şu şekilde olacaktır.

<ul>
<li><a href="#"></a></li>
<li><a href="#"></a></li>
<li><a href="#"></a></li>
<li><a href="#"></a></li>
</ul>

Burada ki mantık ise çok basit. Temelde hepsini kapsayan bir ul istediğimiz için en başa yazdık. Ardından içerisinde 4 adet li ve bu 4 adet li'nin içinde a tagı olsun istediğimiz için sıraya li tagını koyduk ve adet sayısını belirtmek için li*4 yazdık. 4 adet li'nin içerisinde ise a yani link olsun istedik. Link olsunda, tıklandığında nereye gideceğini bilelim diye [href=#] yazarak yolu belirttik. Burada # kısmına örnek google.com yazsaydık 4 linkte bizi google.com'a ulaştıracaktı. Fakat biz temelde tıklanılabilir olması için #, yani boş bir atama yaptık.

İyi hoş güzel de eklentiyi nasıl kuracağız diye sorabilirsiniz. Hemen onun içinde kısa bir özet geçireyim. İndirdiğin Winrar dosyasını klasöre çıkart diyerek çıkartma işlemini gerçekleştirin. Ardından kurduğunuz Notepad++'ın kısayoluna sağ tıklayarak Dosya Konumunu aç diyin. Eğer Windows 7 kullanıyorsunuz, sağ tık ardından özellikler diyin ve Dosya Konumunu açı orada göreceksiniz. Programın dosya konumunu, yani kurulduğu yeri açtıktan sonra plugins klasörüne girin ve çıkarttığınız winrar dosyasında ki NppScripting klasörü ile NpScripting.dll dosyasını plugins klasörüne atın.

Hemen ardından notepad++ editörünü açın ve boş sayfaya html:5 CTRL+E yaparak ilk denemenizi yapın. Karşınıza direkt standart kodları getirecektir.

Kodları öğrendikten sonra tabi bu eklentiyi kullanmanın önemi var. Kodları doğru yazmayı bile bilmeden sırf hazıra konmak için kullanmanın size avantajı pek olmayacaktır.

Yorumlar

  1. Çok kolay duruyor ama her yaptığımda olmuyor denemediğim birşey kalmadı

    YanıtlaSil
  2. Çok kolay duruyor ama her yaptığımda olmuyor denemediğim birşey kalmadı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder