Ana içeriğe atla

Luke Cage - İnceleme


Bir çizgi roman uyarlaması ve dizinin arkasında de tabiki de Netflix yer alıyor. Son zamanlar da Netflix inanılmaz atağa geçmiş durumda. Adamlar işlerini mükemmel yapıyor ve dizilerinin hepsi de başarılı, sevilen yapıtlar. Şunu baştan belirtmek isterim. Netflix'in yaptığı çizgi roman uyarlamaları kesinlikle diğerlerine benzetilmemeli. Diğerlerinden kastım, Supergirl, Arrow, The Flash, Lucifer vb. diziler. İşte bu yazım da bu diziyi neden diğerlerinden ayırdığımı umarım sizlere de doğru aktarabilirim.

Dizi siyahi bir adamın insan üstü güçleri ile yaptıklarını anlatıyor bize. Elbette olay bu kadar basit değil. Adamımız Power Man, yani Carl Lucas. Harlem sokakların da suç, uyuşturucu, kara para ve çete savaşları yaşanırken berber dükkanında temizlik işi ile meşgul bir adamı tanıyoruz. Oldukça sessiz, içine kapanık bir tip. Babalık diye bir adam daha var. Berber dükkanının sahibi. Kendisi tövbe etmiş, gençlere yol göstermeye çalışan bir rehber, aynı zaman da çokta güzel sakal tıraşı yapıyor.

Dizi bir kahramanın hayatını anlatmaktan ziyade politik konulara ve siyahilerin sıkıntılarına da değinmeden geçmiyor. Bazen bir çizgi roman uyarlaması izlediğinizi unutuyorsunuz. Net olarak ırkçılık gibi nefret yanlısı davranışlar aktarılmamış olsa da Harlem sokakların da siyahilerin değerlerine karşı nasıl titiz davrandığını ve bunları daha da yükseltmeye çalıştığını görüyorsunuz. Bu adam onların içinden biri. İşte senaristler bunu size çok iyi aktarıyor.

Kahramanın bulunduğu ortamı ve çevresinde ki insanları çok daha iyi tanıyorsunuz. Nasıl bir şehirle karşı karşıya olduğunuzu anlamanız uzun sürmüyor. İşte bu diziyi diğerlerinden farklı kılan konu da bu. Size bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Bir kahramanın süper güçlerini nasıl kullandığını gösterirken, bir şeyler öğretmeye de çalışıyorlar. İnsanların ne denli yalancı, düzenbaz, sadık olabileceğini gösteriyorlar. Diziyi götünüz ile izlerseniz aklınız da kalabilecek tek şey elbette aksiyon sahneleri olacak ve temin ederim, çok azlar.



Carl Lucas gerçekten güçlü bir adam. Kurşun geçirmiyor. Çelik gibi bir vücuda sahip. Ağır cisimleri kaldırıp metali bükebiliyor. Şunu da unutmayın dizi Marvel evreninde geçiyor. Captain America, Iron Man ve diğer kahramanlar ile ilgili göndermeler bulabiliyorsunuz. Ayrıca dizi Daredevil ve Jessica Jones ile aynı evrende geçiyor. Buda bu diziler ile ortak bölümü olabilir anlamına geliyor.

Marvel nasıl ki sinema da kendi ait bir evren oluşturdu, aynı şeyi dizi dünyası için de yapmaya çalıştığı kesin ve adamlar gerçekten bu işi ehli ile yapıyor. Ortaya çıkan Marvel dizileri söylediğimin aksini kanıtlayamaz. Hepsi, doğruluğunu kanıtlayabilir sadece.

Dizi için spoiler vermek gibi bir niyetim yok. İzleyin diyorum sadece. Bundan geriye kalan bir kaç detay. Onun dışında tüm dizi boyunca çevresinde ki herkesin kendisine "Kahramansın" demesine rağmen "Hayır değilim" diyen siyahi bir kahramanı izleyeceksiniz ve sabırlı davranın. Biliyorum fazla patırtı kütürtü istiyorsunuz ama dizi evrenin de işler böyle gitmez. Giriş gelişme ve sonuç vardır ve bunu uzun bir zamana yayarlar. Sinemada ki aksiyon ile bir tutmayın. Çünkü bu adamlar bir sezon da 10-12 bölüm çıkartırken, sinema filmleri bir kaç yılda bir gelir ve sadece bir kaç saattir. Onlar bir kaç saatte her şeyi vermeye çalışırken diziler için uzun bir zaman söz konusu ve bunu iyi işlemeleri gerekiyor. Bu yüzden dolu dolu kavga sahneleri vs. göremeyeceksiniz başlarda.

Karakterin psikolojisi için daha detaylı bir analiz sunardım ama nedense bu yazıları hep sabahladığım geceler de yazmak istiyorum ve beynim fazla ayrıntıya izin vermiyor. Yine de okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi seyirler...

Yorumlar