Ana içeriğe atla

Oxygen Not Included


Oxygen Not Included uzay temalı bir koloni kurma oyunu. Oyunun arkasında ki ekip ise herkesin bildiği Don't Starve oyunu yapan abilerimiz. Zaten oyunda ki görseller Don't Starve'ı size hatırlatmıyor değil. Özellikle kopya dediğimiz, kolonide ki işçilerin spawn olduğu o alet!

Oyuna ilk girdiğiniz de size üç adet kopya veriyor ve her kopyanın kendine ait özellikleri var. Yani bir karakterleri var. Kimisi çok atletik, kimisi iyi bir araştırmacı, kimisi harika bir madenci ve bunun gibi olumlu olumsuz bir çok şey daha...

Çevrenizde ki materyalleri toplayarak enerji, gıda, tuvalet vb. ihtiyaçlarınızı karşılayarak kopyalarınızın hayatta kalmasını sağlıyorsunuz. İşte oyunda ki kilit nokta burada başlıyor çünkü bu kopyaları sağlıklı ve verimli kullanmak gerçekten çok önemli. Hasta olabiliyorlar, yorulabiliyorlar, strese girebiliyorlar ve tüm bunlar birbirini tetikleyen şeyler.


Ayrıca oyunun önemli bir noktası daha var ki oda alt yapı. Enerji kullanımı, tesisat, depolama gibi unsurlardan bahsediyorum. Bunları da doğru ve verimli kullanmazsanız bir çok sıkıntı baş göstermeye başlıyor. Kısaca iyi düşünmeli, planlı çalışmalısınız. Çok doğaçlama yaparsanız düzensiz ve ne olduğu belli olmayan bir koloni kurarsınız, buda ilerleyen zamanlarda bir çok sorunu yanında getirir. Yukarıda ki görsele bakarsanız, çalışmalarınız böyle nizamı olması daha uzun ömürlü kılacaktır koloniyi.


Tüm bunlara bakıldığı zaman Oxygen Not Included  çok komplike bir oyun gibi dursa da aslında değil. İlk girdiğiniz de "Ne oluyoruz lan?" diyorsunuz ve başında geçen bir kaç saatin ardından oyunu çözüyorsunuz. Ayrıca Türkçe yama da var oyun için onuda belirtmek isterim. Ben şahsen bu tarz oyunlarda biraz sıkılıyorum. Yani eğlenceli gelmiyor, çünkü kafa yormak lazım oyun üzerine. Başına oturup hadi aksiyona dalalım gibi bir olayı da yok. Bu yüzden simülasyon oyunu diyoruz.

Neyse şimdilik bu kadar, başka incelemelerde görüşmek üzere...

Yorumlar