Ana içeriğe atla

Valerian and the City of a Thousand Planets


Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu hayal kırıklığı listeme eklenen yeni bir film oldu. Harika bir eleştirmen değilim. Filmler ile ilgili teknik detaylardan vs. anlamıyor olabilirim ama emin olduğum kesin bir şey var ki; bir filmde her şey görsel efekt ve aksiyon değildir. Eğer o film sizi içine çekebiliyor ve filmde ki karakterler ile bir bağ kurmanızı sağlıyorsa, yani empati yapabiliyorsanız, işte o film olmuştur arkadaşlar. Misal Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Frodo'nun taşıdığı yükün ve o yükün getirdiği sorumlulukların seyirci de oluşturduğu etkiden bahsediyorum. İşte filme derinlik ve anlam kazandırmak budur. En güzel örneklerinden biri de bu olabilir.

Rezil bir senaryo ve kendi içinde çelişen bir yapım sunarsanız, en küçük hata bile seyirciyi sizden koparabilir. Bu filmde sonlarda gerçekleşen, karakterin kendi ritmi ile girdiği çelişki ve hikayenin hiçbir can alıcı noktası olmaması beni gerçekten çok üzdü. Dark Tower'da olan şeyin aynısı burada da olmuş. Elinizde işleyebileceğiniz harika bir malzeme var fakat siz bunu rezil rüsva ederek seyirciye sunuyorsunuz. Peki bu ne demek?


Milyonlarca dolar bütçeniz ve harika görsel efektleriniz olsa bile berbat yapımlar ortaya çıkarabilirsiniz demek. Tahmin edilebilir, sizi hiçbir şekilde etkilemeyecek ve film bittiğin de sadece "İşte zaman geçirdi" dedirtecek bir yapım olduğu büyük bir gerçek.


Tamam "Çok gömdün abartma" diyorsunuz da ben ne gördüysem onu söylüyorum. Aksiyon deseniz, sizi alıp götürecek "Hassiktir amuha" dedirtecek sahneleri yoktu. Güzel bir kız ve yakışıklı bir genç arasında ki cilveleşmeleri bir araya getirip araya biraz macera ekleyince böyle basit bir şey çıkmış ortaya. Halbuki filme baktığınız da malzeme çok iyi. Büyük bir evren var. Yüzlerce canlı türden bahsediliyor. Fakat tüm bu detayların film boyunca hiçbir önemi olmadı.

Ana karakterler hakkında hiçbir BOK bilmiyoruz. Kimdir, necidir, nereden gelmiş, hiçbir şey! Tek bildiğimiz iki ajan görevden göreve gidiyorlar, yeni görevleri ile büyük bir maceraya atılıyorlar. Olaylar çok gelişi güzel gerçekleşiyor. Sanki doğaçlama yapmışlar.

Neyse hocam, iyi ki bu film için sinemaya gidip paramı heba etmemişim. Tam evde izleyip, ara sıra durdurup Twitter'da, Instagram'da gezmelik film olmuş. Tek solukta falan bitiremedim.

Başka incelemeler de görüşmek üzere.

Yorumlar