Ana içeriğe atla

Xiaomi Mi 5 İnceleme

Yaklaşık bir senedir Xiaomi'nin bu modelini kullanmaktayım. Marka olarak daha Türkiye pazarına girmedikleri zaman distribütörler aracılığı ile satın almış ve kullanmaya başlamıştım. Bu yazıda altı ana başlık altında kısa ve öz olarak telefon hakkında ki düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

Performans

Uygulamalarda aldığım performans fazlası ile tatmin edici. Şöyle diyeyim, PUBG dışında bu güne kadar oynadığım hiçbir oyunda takılma donma çökme düşük FPS sorunu ile karşılaşmadım. Zaten PUBG'nin mobil versiyonu içinde gerçekten üst sekmen telefonlar lazım. Telefon PUBG'de rezalet diyebilirim, oyun hiç donmadı ve ya kapanmadı ama akıcı bir oyun tecrübesi yaşatmıyor. olurda alacak olursanız ve bu oyunu oynamayı düşünüyorsanız yanaşmayın. Bu oyun için yeterince güçlü değil.

Batarya

3000mah batarya var telefonda. Bu gün hala ilk gün ki gücünü korumasa da günlük kullanım için yeterli. Eğer telefon elinizden düşmüyorsa sosyal medyada çok takılıyor, çok video izliyorsanız günün yarısını rahatlıkla çıkarırsınız. Buda fiyatına göre oldukça standart bir durum.

Dayanıklılık

İşte bu konuda telefon gerçekten iyi. Sanayide çalışan bir arkadaşım telefonu yaklaşık bir sene kullandı. İşi baya zor. Sürekli sert, keskin, ağır nesnelerin içinde çalışıyor. Telefonu defalarca vurdu, en az 6-7 düşürmenin ardından ön ve arka camı kırmayı başardı. Düşürdüğü yüzeyler beton ve talaş dolu yüzeyler bunu da hesaba katın. Fakat günlük kullanımda çok fazla şarja takıp çıkardığından dolayı bir senenin sonunda telefonun ömrü bitti. Batarya değiştirsekte sorun çözülmedi. Şarjı %10-20 gibi civarlarda iken kapanmaya aşırı ısınmaya başladı. Yinede iyi dayandı. Bu sorunlar bende asla olmadı.

Güncelleme ve Destek

Tek diyeceğim artık güncellemiyorum. Bıktım. Adamlar çıktığı günden bu yana desteğini gram esirgemedi. Xiaomi bu konuda esaslı bir marka, onda şüpheniz olmasın.

Kamera

Selfie ve ön kamerası bir çok telefon ile yarışır ve hatta ezer geçer. Instagram hesabıma bakarak telefon ile çektiğim selfie ve fotoğrafları görebilirsiniz. Çektiğim son 20 fotoğraf kesinlikle bu telefonun ön ve arka kamerası ile çekildi. Onlar üzerinden kanaat getirebilirsiniz. Telefonda çok nadir video çekerim, fakat bu telefon video konusunda da sizi çok tatmin edecek. 4k'ya kadar çekim imkanı sunuyor, odaklama hızı harika, ağır çekim vb. modları da bulunmakta. Düşük ışıkta ise performansı gayet iyi. Yani FPS dropları olmuyor, yinede noise sorunumuz var. Fiyatına bakarsak "DAHA NE OLSUN" diyerek devam edebiliriz.

Diğer

Telefonda parmak izi okuyucusu var, dosya yöneticisi üzerinden aynı wifi ağında bulunan bilgisayarları kullanarak kablo takmadan dosya çekebiliyorsunuz, arayüz ve tema olarak kendi marketinde geniş bir ağa sahip. Arayüzde takılma donma yaşamıyorsunuz. Parmak izi okuyucusu gayet hızlı. 1 yıl geçmesine rağmen hala anlık tepki veriyor. Gecikme donma yaşamadım.

Tasarım çok göz doldurmasa da oldukça hafif bir telefon. İlk aldığımda kabı yoktu ve o kadar hafifti ki bazen elimden kayıyordu, zar zor tutuyordum. Ayrıca arka yüzeyi oldukça kaygan, hafif yamuk bir yüzeyde kesinlikle durmuyor. Telefonu kapsız kullanmayın. Şiddetle tavsiyemdir.

Eksiler

Çok saçma biliyorum ama kulaklıkta ki mikrofonu kullanarak ne konuşma ne kayıt yapabiliyorsunuz. Hatta farklı bir mikrofon taksanız bile işe yaramıyor. Arkadaşımda da bende de bu sorun vardı. Biz tabi piyasaya sürülen ilk modelleri aldık, sonralarında durum nasıl bilmem. Almadan önce sorun ve deneyin. Telefonun çevresinde ki aliminyum çerçeve çok narin, herhangi bir sürtmede ve çarpmada direkt eziliyor. Telefon kolayca ısınıyor. Isınma da bataryanın hızlı tükenmesine sebep oluyor. Tabi bu ısınma sadece oyunlarda oluyor. Telefonu uzun süre elinizde tutmak elinizde kesinlikle uyuşmaya sebep oluyor. Bu telefonu kafanıza falan yakın tutmayın.

Telefonun şarj soketi kısmı bu sekmende ki tüm telefonlar gibi aynı kaderi paylaşıyor. Bir yerden sonra yalama oluyor ve küçük temasta, kaymada şarjı yerinden çıkıyor. Jak girişi oldukça sağlam. Hala ilk günki gibi çalışıyor. Bir kaç kere içine pamuk ve talaş kaçtı diye arıza versede onları temizledikten sonra kusursuz çalışmaya devam etti.

Bir yerden sonra ahizeden gelen ses azaldı. Son zamanlarda telefonu kulağıma resmen gömerek konuşuyorum. Tabi benim sesim karşıya kusursuz gidiyor. Kimse sesin kısık demedi bu güne kadar.

Sonuç

Hiçbirini okumadan buraya baktıysan, özet geçmek isterim.
Bu telefon şuan piyasa da 1.000 - 1.100 TL civarı.
Bir çok rakibinden daha iyi. Hiç şüphe etme.
Telefonu temiz kullanırım dersen, minimum 2 yıl gider.
Android bir telefon için oldukça güzel bir ömür.
Oyun açısından da PUBG dışında her şeyi harika.
Kamera desen canavar 4K video bile çekebiliyor. Yavaş çekim vb. modlara da sahip.
Güncelleme, yazılım desteği üst seviye. Hiç kesilmedi.

Yorumlar