Ana içeriğe atla

Dead Cells İnceleme

Şu sıralar farklı oyun türlerine yönelmişken karşıma çıkan Dead Cells adlı bu muhteşem yapımı sizler ile de paylaşmak istedim. Henüz 6-7 saat oynamış olsam da oyunu sizlere tanıtmak için yeterli bir süre diye düşünüyorum.Oyunumuz 2D platform macera aksiyon türünde bir oyun. Bağımsız bir yapım olduğunu da belirtmekte fayda var. Ayrıca oyunun Türkçe dil desteği de bulunmakta buda yapımcıların güzel bir kıyağı Türk oyuncular için. Ki zaten oyun boyunca fark edeceksiniz ki çok fazla metin de yok gibi. Bu yüzden bir çok dilde çıkartmış olmaları da normal diyebiliriz.

Oyunun hikayesi ile alakalı anlatacak pek bir şey yok elimiz de. Birbirine içine girmiş bir çok bölgede karşımıza çıkan yaratıkları kesip, onlardan çıkan rünler ile ana karakterimizi kalıcı olarak geliştirdiğimiz ve diğer geliştirmeler ile de silahlarımızı, kullandığımız diğer araçların özelliklerini, canımızı vs. yükselttiğimiz bir oyun ile karşı karşıyayız.

Temel de çok basit. Öldür, topla ve geliştir mantığı üzerine kurulu. Hikaye olarakta elimizde pek bir şey yok, genellikle karşımıza çıkan NPC'lerden bir kaç tüyo alıyoruz ve kendimiz oyunda ilerledikçe hikayeyi çözüyoruz ki ilk 5-6 saat bile çözmeme yetmedi. Peki bu oyunu güzel yapan özelliği nedir?

Dövüş Mekanikleri

Oyun türüne çok sadık. Zorlayıcı fakat hızından hiçbir şey kaybetmiyor. Bir oyun hem hızlı hemde nasıl zor olabilir ki diye soranlarınız vardır. Zorluğu kolay ölmenizden geçerken hızı da mekaniklere kolay alışmanız ve bir zaman sonra gerçekleştirdiğiniz komboların artık sizin birer refleksiniz haline gelmesi olabilir. Ve diğer bir zorluğu da her öldüğünüz de baştan başlamanız.

Baştan Başlama

Nasıl yani? Onca geliştirme item ölünce boşa gidiyor ve en başa mı dönüyoruz? Bunun cevabı hem evet, hemde hayır. Şöyle ki oyunda kestiğimiz yaratıklardan bosslardan çıkan rünleri toplayarak karakterimizi kalıcı olarak geliştirirken, oyun esnasında topladığımız geliştirme kağıtları ve itemleri ancak yaşadığımız sürece elimizde tutabiliyoruz. Peki bu bir sorun mu?

Hayır sorun olmuyor. Silah çeşitliliği, silahları upgrade etme, silahların kalıcı özelliklerini değiştirme gibi unsurlar oyunda bolca bulunmakta. Yani az önce ölüp kaybettiğiniz bir silahın daha iyisine ulaşmanız her seferinde an meselesi.

Ayrıca her öldüğünüz de oyun size iki item seçeneği sunuyor. Bu itemlerin en başta ki sıradanlığını siz kalıcı rünler ile değiştirebiliyorsunuz. Misal sürekli oyunun başında verilen ok atan silahınızın daha da gelişmiş halini almak için rün harcayabilirsiniz.

Rün Sistemi

Dediğim gibi, yaratık ve boss kestikçe çıkan rünleri belli bölgeler de kullanarak kalıcı geliştirmeler elde ediyorsunuz. Oyunda can yenileme diye bir şey ilk başladığınız da hiç yok. Biraz rün kasıp bir şifa şisesi alabiliyorsunuz ve her oyun size onu bir kere kullanma hakkı veriyor. Zamanla bu sayıyı elde ettiğiniz rünler ile 2 ve 3'e kadar çıkarabiliyorsunuz.

Mutosyonlar

Oyun da ise en fazla 3 olmak şartı ile mutasyonlar seçebiliyoruz. Peki mutasyon nedir? Hayatta kaldığınız süre boyunca size avantaj sağlayan bazı özellikler diyebiliriz. Misal en çok kullandığım mutasyon bir kereliğine mahsus öldüğümde dirilmemi sağlayan mutasyon.

Buna benzer canınızı %30 arttıran, cephaneli silahlarınızın cephanesini iki katına çıkaran, bazı silahların bekleme sürelerini azaltan mutasyonlar da mevcut. Bunların da size katkısı oldukça fazla.

Baştan Başladıkça Aynı Yerleri Oynamak

İşte oyunun en can alıcı noktası. Her öldüğünüz de baştan başlıyorsunuz ama aynı harita düzeninde oynamıyorsunuz arkadaşlar. Her seferinde farklı yollar koridorlar karşınıza çıkıyor. Elbette değişen tek şey ilerlediğiniz yollar tuzaklar vs. Onun dışında karakterlerin zorluğu da bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor. Diyelim ki ilk bölgeyi aşıp oyunda ki başka bir bölgeye geçtiniz ve orada öldünüz. Yine ilk bölgeden başlamak üzere diriliyorsunuz. Başka şansınız yok.

Yine de bu avantajı sayesinde tekrar tekrar oynamanız da sizi sıkmıyor.

Son Olarak

İlk kez oynadığım bir tür, her ne kadar muhteşem itemler yapıp öldüğüm zaman kriz geçirip kapatsam da tekrar girmekten kendimi alı koyamıyorum. Bu sanırım oyunu özetleyen en iyi cümle oldu. Kesinlikle oynamanızı tavsiye ediyorum. İyi eğlenceler.

Yorumlar