Ana içeriğe atla

Kürk Mantolu Madonna

İnsanın kalbine dokunan çok az eser vardır ki tüm benliğimle belirtebilirim Sabahattin Ali'nin elinden çıkmış olan Kürk Mantolu Madonna'da bu eserlerden biridir. Öyle ki Türk yazarlara ve bunun gibi birçok esere karşı olan ön yargımı da kırmayı başarmıştır. Kitap tercihlerim her zaman bizim kültürümüzden uzak, bilim kurgu ve fantastik öğeler içeren eserler olmuştur. Çok nadirdir ki arada birkaç Türk yazara ait romanlar vardır. Sakın yanlış anlamayın hiçbir zaman yazarlarımızın kötü olduğunu düşünmedim sadece okuma açlığımı yabancı yazarların elinden çıkmış bu türlerin doyuracağına inandım ve gel gör ki çok büyük yanılmışım. 

Kendimi kitaba öyle bir kaptırmıştım ki anlamından bir haber olduğum birçok eski Türkçe kelime bile akıp giden hikayenin ortasında manasını buluyordu. Her şey o kadar yalın ve netti ki tek odaklanabildiğim Raif Bey ve onun muhteşem hikayesi idi. Gözümde mekan, zaman ve diğer isimlerin hiçbir önemi yoktu. İçimi saran merak kitabı bir çırpıda bitirmeme sebep oldu. Bittiğinde ise hafif dolan gözlerime diken diken olmuş tüylerim eşlik etti. Peki bu kitabı bu kadar iyi yapan ve beni derinden etkileyen şey neydi?

Raif Bey

Karşımız da içine kapanık, duygularını ve kafasından neler geçtiğini asla tahmin edemediğimiz, herkesten daha sıradan ve sıkıcı, patronlarının ağız kokularını çekerek ve çevresinde ki insanların alaycı bakışlarını gözardı ederek üç kuruş para kazanmaya çalışan bir adam var. Onu ilk bu şekilde tanıyoruz. Kitabın ilk sayfalarında onu, içinde ne büyük bir tufan sakladığından habersiz, romanda ki diğer karakterler kadar sıradan buluyoruz. İşte o bahsettiğim tahmin edilebilir hikaye gidişatından uzak, sizi inanılmaz derecede şaşırtan bu adamın öyküsü, bu şekilde başlıyor.

Başlangıçta hikayenin ana kahramanı olduğundan bile bir haber olduğumuz Raif Beyin tüm korkularına, arzularına ve hayatın üzerinde biriktirdiği kırgınlığa tanıklık etmek, hatta yeri geldiğinde kendinizi onun yerine koyabilmek bu kitabın en güçlü özelliklerinden biri. Her filmde, her kitapta ve hatta her oyunda mühim olan tek unsur empati yapabilmektir. Kendinizi okuduğunuz, izlediğiniz ve ya oynadığınız karakterlerin yerine koyabiliyorsanız, bu o işin aslında doğru yapıldığını göstermektedir.

Yaşanan olayları karşıda ki insana aktarmak ne kadar kolaysa, o anki duygu ve düşüncelerinizi doğru bir şekilde aktarmakta o kadar zordur. İşte Sabahattin Ali'nin burada yaptığı en iyi şey Raif Beyin kendi içinde ve dışında yaşadıklarını çok iyi harmanlayarak okucuya aktarması diyebiliriz. Bir yerden sonra karakteri o kadar iyi tanıdığınızı düşünüyorsunuz ki, verebileceği tepkileri artık tahmin edebilecek hale geliyorsunuz. Fakat bunu hikaye tahmin edilebilir gibi bir tanım olarak düşünmeyin.

Peki Bu Kitap Ne Anlatıyor?

Kürk Mantolu Madonna hiç tanımadığımız insanların neler yaşadıklarını dair gram fikir sahibi olmadan onları kesin bir yargı ile belli kılıflara sığdırmanın aslında ne büyük bir hata olduğunu vurguluyor ve bunu muhteşem bir hikaye ile anlatıyor.

Olurda okuyacak olursanız diye daha fazla detay vermek istemiyorum. Şuana kadar ki kısım bile aslında hikayeden önemli parçalar taşıyor olsa da, bir haber olduğunuz daha birçok unsur kitabın satırlarında sizleri bekliyor. Eğer ki okuyan biri iseniz ve şu sıralar ne okuyacağınıza dair karar veremiyorsanız kesinlikle bu kitabı almalısınız. Ben çok geç kalmışım. Okuduğunuz için teşekkür ederim, kendinize çok iyi bakın.

Yorumlar